Ingmar Bergman

Ingmar Bergman blev ombedd att göra en italiensk påskfilm

Det är svårt att tänka sig ett mycket mer spännande tungviktsmöte. Få regissörer var heller bättre lämpade att ge sig i kast med Jesus än den svenska prästsonen som brottades med religionen under hela sitt liv. Kanske allra tydligast kom detta till uttryck i ”Guds tystnad”-trilogin i början av 1960-talet med ”Nattvardsgästerna”, ”Såsom i en spegel” och ”Tystnaden”.

Ingmar Bergman hade just spelat in tv-succén ”Scener ur ett äktenskap” när han fick en beställning från den italienska televisionen att göra en film om Jesus 1974. Uppenbarligen lätt hänryckt av uppdraget skrev den svenska regissören ett utförligt synopsis som skildrade de sista 48 timmarna i Jesu liv. Varje episod handlade om någon av dramats huvudpersoner – ”alla omedvetna om att de är medagerande i ett av mänsklighetens väldigaste skådespel”, som Bergman skriver i sitt förord.

Hans vision var att spela in filmen på Fårö där Visby ringmur skulle föreställa statsmuren kring Jerusalem, Östersjön skulle likna Genesarets sjö, medan Langhammars steniga kulle skulle bli Golgata. Lutheranen Bergman var också helt klar över sin relation med Guds son:

– För mig är Jesus en människa som talar till människor som lever och dör i människornas värld. Bara så kommer han mig nära och bara så kan jag förstå vad han säger till mig, säger Ingmar Bergman om inspelningen av filmen.

Läs hela artikeln på DN.se >>
Läs mer om utkastet till TV-film om Jesu död och uppståndelse och om några människor som deltog i dessa händelser >>

Kontakta oss gärna genom att mejla JesusPeople.se@gmail.com eller sms:a nummer 072 – 430 99 11.

Med kärlek från redaktionen genom
/Tomas och Mia

Kanske även detta intresserar dig?

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × fem =