JesusBloggen

”Att kasta den första stenen” – JesusBloggen #61

Tidigt nästa morgon var Jesus tillbaka i templet, och snart samlades mycket folk omkring honom. Han satte sig då ner för att undervisa dem. Men under tiden han talade kom prästerna släpande på en kvinna som hade tagits på bar gärning när hon var otrogen mot sin man. De ställde äktenskapsbryterskan framför Jesus, och sa:

Mästare, den här kvinnan blev upptäckt när hon var otrogen mot sin man. Moses lag säger att hon ska stenas. Vad anser du?

Jesus böjde sig ner och skrev i sanden med fingret. När de fortsatte att kräva ett svar, tittade han till slut upp och sa:

Om ni tänker stena henne, så vill jag att den av er som aldrig har syndat ska kasta den första stenen.

Sedan böjde Jesus sig ner igen och fortsatte att skriva i sanden. Då smög sig de judiska ledarna bort en efter en, och de äldsta gick först. När det hade gått en stund var det bara kvinnan som stod kvar framför Jesus. Då tittade han upp och sa till henne:

Vart tog dina anklagare vägen? Var det ingen som dömde dig?

Nej, Herre, svarade kvinnan. Då sa Jesus:

Jag tänker inte heller döma dig. Gå nu, men synda inte mer.

 

Ofta när jag tidigare läst denna berättelse har jag fokuserat på hur Jesus inte dömde äktenskapsbryterskan, och det kärleksfulla sätt som Jesus bemötte kvinnan på.

Idag började jag fundera på om jag själv ibland är den som vill ”kasta den första stenen”, när jag istället borde försöka efterlikna Jesus och inte döma andra.

Världen är full av människor som redan känner sig dömda och uträknade i livet.

Och jag vill verkligen inte vara en av stenkastarna,
vill du?

/Mia
Inspirerad av Johannesevangeliet 8:2-11

 

Mia

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =