JesusBloggen

”Det var en gång en rik man” – JesusBloggen #42

Så här står det i Bibeln om när Jesus berättar liknelsen om en rik man:

Det var en gång en rik man, som var klädd i purpur och fint linne och varje dag levde i lyx och överflöd. Samtidigt låg en tiggare som hette Lasarus vid hans port, full av sår. Lasarus längtade efter att få några rester från den rike mannens bord. Hundarna kom till och med och slickade Lasarus sår.

Till slut dog tiggaren och fördes av änglarna till platsen vid Abrahams sida. Den rike mannen dog också och blev begravd. När han slog upp sina ögon i dödsriket där han plågades, såg han Abraham långt borta, och Lasarus vid hans sida.

”Fader Abraham”, ropade den rike mannen, ”förbarma dig över mig! Skicka Lasarus hit för att doppa fingertoppen i vatten och svalka min tunga. Jag plågas svårt i dessa lågor.”

Men Abraham sa till honom: ”Mitt barn, kom ihåg att du under din livstid fick allt det goda, medan Lasarus fick det onda. Nu är han här för att tröstas, medan du får plågas. Dessutom finns det en stor klyfta som skiljer oss åt. Ingen härifrån kan ta sig över till er, och ingen från er kan heller komma över hit.”

Då sa den rike mannen: ”Fader Abraham jag ber dig, skicka honom då åtminstone hem till min far, till mina fem bröder, för att varna dem för detta plågornas ställe, så att de slipper komma hit.”

Men Abraham sa: ”De har Mose och profeterna som de kan lyssna till.”

Den rike mannen svarade: ”Nej, fader Abraham, men om någon kommer till dem från de döda, då vänder de om!”

Men Abraham sa: ”Om de inte vill lyssna till Mose och profeterna (Bibeln), så kommer de inte att bli övertygade ens om någon uppstår från de döda.”

En rik man kan lätt vinna hela världen men förlora sin själ…

Dagens bibelberättelse handlar om vad som händer när vi dör. Då kommer alla våra gärningar ikapp oss. Inga pengar hjälper dig i dödsriket, och du har ingen nytta av att vara rik. De som lidit svårt i denna värld, kan plötsligt bli de stora vinnarna i evigheten.

Nu räcker det ju inte med att göra goda gärningar för att komma till himlen. Inträdesbiljetten går genom Jesus – som är Guds utsträckta hand för att rycka dig och mig från helvetet.

Tänker att jag på nytt idag vill bestämma mig för att ta emot Guds utsträckta hand för egen del, samtidigt som jag inte glömmer bort att hjälpa de fattiga. Vill även du välja detsamma?

Undrar vänligen
/Grubbelmia – Inspirerad av Lukasvangeliet 16:19-31 >>

Grubbelmia på JesusBloggen.se
Grubbelmia på JesusBloggen.se

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tretton + arton =