JesusBloggen

JesusBloggen #5 – Jesu fem tal: ”Hur vet vi tidsålders slut?”

Denna gång grubblar jag över Jesu fem tal, som beskrivs i Matteusevangeliet. Börjar med det sista av dem, som beskriver denna tidsålders slut. Tycker det är intressant att se hur vissa av dessa tecken redan slagit in. 

En dag när Jesus sitter på Olivberget, kommer några av hans lärlingar fram och ber om ett privat samtal. De har en fråga: ”Vilka tecken ska markera din återkomst och tidsålderns slut?” Jesus ger dem ett långt tal, här listar jag ett urval av svaren – såsom jag uppfattar dem:

  • Många ska säga att de talar i mitt namn, men för stora skaror in på fel väg. Var försiktiga så att ingen förleder er.
  • Det kommer att bli stor politisk oro och etniska folkgrupper reser sig mot varandra.
  • Förföljelsen ökar, och ni blir hatade av alla folk för mitt namns skull.
  • På grund av att relativismen tilltar (motståndet mot lagen, där det inte finns rätt eller fel) – ska den osjälviska, utgivande kärleken gradvis kallna hos de flesta.
  • Det som står i de gamla profetiorna i Daniels bok kommer att upprepas och uppfyllas, bland annat kommer Antikrist försöka ta Guds plats av tillbedjan i templet – vilket av Jesu sanna efterföljare ses som en fruktansvärd händelse (läs även 2 Tess 2:4 + Upp 13:14-15).
  • Jesus ska sända ut sina änglar vid ett starkt ljud av en stor basun, och de ska samla hans utvalda från hela världen, från himlens ena gräns till den andra. 

Jesus fortsätter besvara lärlingarnas frågor om sin andra tillkommelse och tidsålderns slut, genom en allegori om hur kyrkan (församlingarna) beter sig, innan Jesus kommer tillbaka.

”Då före Jesu andra tillkommelse, vid tidsålderns slut kan Guds rike liknas vid tio jungfrur som tog sina lampor och gick ut för att möta brudgummen (Jesus). Fem av dem var tanklösa, ogudaktiga och fem var andligt klarsynta. De dåraktiga tog sina lampor, men utan att ta med någon extra olja. De visa tog med sig flaskor med olja tillsammans med sina lampor. När brudgummen (Jesus) dröjde, blev alla dåsiga och somnade. Vid midnatt hördes ett rop: ’Nu kommer brudgummen, gå ut och möt honom.’ Då ställde sig alla jungfrur upp och gjorde i ordning sina lampor. De dåraktiga sade till de visa: ’Ge oss av er olja för våra lampor håller på att slockna.’ De visa svarade: ’Nej, det skulle inte räcka för både oss och er, gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’ Medan de var borta för att köpa olja kom brudgummen. De som var förberedda gick in med honom till bröllopsfesten, och dörren stängdes. Senare kom de andra jungfrurna och sade: ’Herre, herre, öppna genast dörren för oss.’ Han svarade och sade: ’Jag säger er sanningen, jag har ingen personlig relation med er .’ Var därför på er vakt, för ni vet varken dagen eller timmen när Människosonen (Jesus) ska komma.”

Vid ett bröllop på Jesu tid sker först en juridisk del hemma hos brudens familj. Någon gång under kvällen kommer brudparet och alla inbjudna går till festlokalen. Det är mörkt och man behöver lampor. Några av brudtärnorna är inte förberedda och har inte tillräckligt med olja för hela vägen. Liknelsen handlar om att vara andligt förberedd. Det går inte att leva på någon annans förberedelse (olja). Var och en är ansvarig för sitt eget andliga liv. /Källa: Kärnbibeln

Läs Jesu svar (tal) i sin helhet –
Matteusevangeliet 24-25 >>

/Grubbelmia


 

Vi bygger ständigt vidare på JesusPeople, Jesusbloggen, Jesuspodden och Webbkyrkan. Vi välkomnar dig att komma tillbaka då och då för att se hur innehållet på denna sajt utvecklas. Om du inte vill missa publiceringar, kan du prenumerera på nya inlägg längst ner på sidan. Hör gärna av dig med frågor och tips!

Kontakta oss genom att kommentera, mejla JesusPeople.se@gmail.com eller sms:a nummer 072-430 99 11.

Med kärlek från redaktionen genom
/Tomas och Mia


 

Varför är Jesus intressant?
  • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer.
  • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en galning, guru eller Gud?
  • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Inte bara kriminella och missbrukare, utan även välvårdade slipsnissar och nissor finner frid.
  • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan brukar kallas Lilla Bibeln, och är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Läs själv hela Bibeln här >>

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen skulle räddas genom honom. Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad – ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Rom 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst, upprättad, får tillbringa evigheten med Gud) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Rom 10:9

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader äras när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Joh 15:7

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + arton =