JesusBloggen

JesusBloggen #6 – ”Jesus har en metod för konflikthantering”

Jag fortsätter att fundera över Jesu fem tal i Matteusevangeliet, nu på Jesu fjärde tal som riktar sig till de ledande i kyrkan. Talet består av en rad regler för den kristna gemenskapen och understryker bönens, dialogens och förlåtelsens betydelse för konflikthantering.

Även bland kristna saknas ibland ödmjukhet, och konflikter uppstår. Jesus ger oss i detta tal en metod för konflikthantering. Först ska du gå ensam och prata med den det gäller. Om det inte hjälper kan du besöka personen igen, och ta med dig två medlare. Först när du prövat de två ovanstående vägarna, har du rätt att ta upp problemet offentligt.

Den kristna församlingen ska göra allt för att lösa konflikter mellan människor. När en inblandad part väljer förlåtelsens och upprättelsens väg, blir personen ’löst’. På motsvarande sätt ’binds’ den som inte vill omvända sig från sina synder. Jesus talar också om bön, som det första steget i konflikthantering. Ett beslut som fattas i en konflikt mellan två kristna, måste först vara bundet eller löst i himlen i bön, innan det verkställs på jorden.

I detta fjärde tal lär vi oss inte bara om gudomlig konflikthantering, vi blir också uppmanade att lära oss ödmjukhetens väg. Jesus säger till oss att inte jämföra oss med varandra och söka höga positioner, utan att ödmjuka oss som små barn barn. Ett litet barn är helt beroende av sina föräldrar för sin överlevnad, och på samma sätt bör vi inse vårt totala beroende av Gud. Detta är grunden för en ödmjuk livsstil. Stor i Guds rike är den som ödmjukar sig, och den som förlåter.

Om vi ber Gud om ödmjuka hjärtan, kanske vi också blir bättre på att undvika konflikter – åtminstone de som orsakas av vår egen sårade stolthet och ovilja att förlåta.

Läs Jesu fjärde tal i sin helhet –
Matteusevangeliet 18 >>

/Grubbelmia


 

Vi bygger ständigt vidare på JesusPeople, Jesusbloggen, Jesuspodden och Webbkyrkan. Vi välkomnar dig att komma tillbaka då och då för att se hur innehållet på denna sajt utvecklas. Om du inte vill missa publiceringar, kan du prenumerera på nya inlägg längst ner på sidan. Hör gärna av dig med frågor och tips!

Kontakta oss genom att kommentera, mejla JesusPeople.se@gmail.com eller sms:a nummer 072-430 99 11.

Med kärlek från redaktionen genom
/Tomas och Mia


 

Varför är Jesus intressant?
  • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer.
  • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en galning, guru eller Gud?
  • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Inte bara kriminella och missbrukare, utan även välvårdade slipsnissar och nissor finner frid.
  • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan brukar kallas Lilla Bibeln, och är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Läs själv hela Bibeln här >>

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen skulle räddas genom honom. Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad – ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Rom 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst, upprättad, får tillbringa evigheten med Gud) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Rom 10:9

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader äras när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Joh 15:7

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 2 =