JesusBloggen

Jesus kan rädda och fånga människor – JesusBloggen #31

Så här står det i Bibeln om när Jesus kallar sina lärjungar att fånga människor istället för fiskar:


En dag när Jesus står vid sjön Gennesaret, tränger folk på för att höra Guds ord. Han får då se två tomma båtar som några fiskare lämnat vid stranden, för att skölja sina nät. Jesus stiger i en av båtarna och ber Simon (ägaren), att ro ut en bit från land. Sedan sätter han sig i båten och undervisar folket.

När Jesus hade slutat tala, säger han till Simon: ”Ro nu ut på djupt vatten och lägg ut näten!” ”Herre”, säger Simon, ”vi har arbetat hårt hela natten och har ändå inte fått något. Men eftersom du säger det, så ska vi lägga ut näten igen.” Och när de gjorde det, fick de en sådan mängd fisk att näten höll på att gå sönder. Då vinkar de till sig sina kamrater i den andra båten, för att de ska hjälpa till. De kommer, och snart är båda båtarna så fulla med fisk att de är nära att sjunka.

Från att fånga fisk till att fånga människor

När Simon ser detta, faller han på knä inför Jesus och säger: ”Herre, lämna mig! Jag är en syndare!” Både han och de andra i båten hade blivit helt förskräckta när de såg hur mycket fisk de hade fått, och likadant hans kompanjoner (Jakob och Johannes). Men Jesus säger nu till Simon: ”Var inte rädd! Från och med nu ska du fånga människor.” När de hade rott båtarna i land, lämnade de allt för att följa Jesus.

I dagens bibelberättelse läser vi om hur Jesu följare kallas att fånga människor. Ordet fånga som Jesus använder här betyder ordagrant ”fånga levande, rädda och skona liv”. Den som fångas av Jesus får verkligen ett nytt liv.

Jag möter ofta människor som känner sig fångna på ett negativt sätt. De vill inte längre sitta fast i det som binder dem. Att bli fångad in i Guds fiskenät, innebär att bli befriad från det onda man simmar omkring i. Att bli fångad av Jesus är att räddas från mörker till ljus. Från bundenhet till frihet. Från död till liv.

Att fånga människor med Jesus – är att rädda dem…

Tror att alla vi som lever med Jesus, känner igen missionsuppdraget som kretsar kring att gå ut i hela världen och fånga människor in i Guds rike. Många människor har simmat vilse i mörkret och längtar efter ljus.

Tänker att jag på nytt idag vill bestämma mig för att bli fångad och fängslad (fascinerad) av Jesus. Vill även du välja detsamma?

Undrar vänligen
/Grubbelmia – Inspirerad av Lukasvangeliet 5:16-21 >>

Grubbelmia på JesusBloggen.se
Grubbelmia på JesusBloggen.se

 


 

Varför är Jesus intressant?

  • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
  • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
  • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
  • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 9 =