JesusBloggen

”Jesus, lär oss att be” – JesusBloggen #37

Så här står det i Bibeln om när lärjungarna ber Jesus att lära dem be:

En gång hade Jesus stannat på ett ställe för att be, och när han hade slutat sa en av hans lärjungar till honom: ”Herre, lär oss att be, så som Johannes lärde sina lärjungar att be.”

Då sa Jesus: ”Så här ska ni be:

’Fader,
låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.

Ge oss den mat vi behöver, dag för dag,
och förlåt oss våra synder,
för vi förlåter också var och en som står i skuld till oss.

Hjälp oss när vi prövas.” 

I dagens bibelberättelse läser vi om när Jesus undervisar sina efterföljare om hur de ska be. Detta är en bra hjälp för dig och mig, att rikta våra ord på rätt saker och i rätt ordning.

Först fäster vi blicken på Guds storhet och allmakt genom att be om att Faderns namn ska bli helgat. Sedan ber vi att Guds rike ska få bryta fram. På detta sätt lyfter vi blicken mot himlen, snarare än på våra omständigheter.

När vi väl har fokus på Gud, börjar vi nämna våra behov. En intressant nyckel för bönesvar som lyfts fram här, är förlåtelsen. Det är viktigt att vi ber om förlåtelse för våra synder, och att vi förlåter dem som gjort oss illa.

Slutligen ber vi om hjälp när vi prövas. Alla går vi genom olika prövningar, och behöver hjälp av Jesus för att ta oss igenom.

Vi behöver påminna oss om att be som Jesus lärt oss…

Tror att alla vi som lever med Jesus, vill lära oss att be på ett sätt som behagar Gud.  Men ibland låter vi vår egen oro eller synd, hindra oss från att be på rätt sätt.

Tänker att jag på nytt idag vill bestämma mig för att be enligt Jesu modell. Vill även du välja detsamma?

Undrar vänligen
/Grubbelmia – Inspirerad av Lukasvangeliet 11:1-4 >>

Grubbelmia på JesusBloggen.se
Grubbelmia på JesusBloggen.se

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nitton + 14 =