JesusBloggen

”Och Jesus började gråta” – JesusBloggen #65

 

Berättelsen om när Jesus uppväcker en död man, är märklig på så många sätt. Jesus väntar in i det sista med att väcka upp Lasaros från döden, när hans lik redan har börjat ruttna. Det är som att Jesus inte vill att det ska vara något tvivel kring frågan om Lasaros verkligen är död. Förutom att Jesus är Gud i mänsklig gestalt och därmed har makt över liv och död, är han också en människa med känslor. Sann Gud och sann människa, det är sammanfattningen av de kristnas syn på Jesus.

 

Vi läser i Johannesevangeliet:

Maria (en av hans närmaste vänner) kom fram till Jesus, föll ner vid hans fötter och sa:

”Herre, om du hade varit här, så hade min bror Lasaros inte dött.” När Jesus såg hur Maria grät och klagade och hur de andra som följt med henne också sörjde och grät, blev han starkt upprörd och skakad, och frågade: ”Var har ni lagt honom?” De sa: ”Kom och se.” Och Jesus började gråta.

Då sa de som stod runt omkring: ”Se hur mycket han älskade honom.” Men några av dem sa: ”Om han kunde bota en blind, då kunde han väl ha sett till att Lasaros inte behövde dö?” Och än en gång blev Jesus upprörd, och han gick till graven, som var en grotta med en sten framför öppningen.

Jesus sa nu: ”Rulla undan stenen.” Men Marta, den döda mannens syster, protesterade: ”Lukten kommer att vara fruktansvärd, för han har varit död i fyra dagar.” Då sa Jesus till henne: ”Sa jag dig inte att om du tror på mig, så ska du få se Guds härlighet?” Och då rullade de undan stenen.

Sedan såg Jesus upp mot himlen och sa: ”Far i himlen, tack för att du har hört mig. Själv vet jag att du alltid hör mig, men för alla de människors skull som står här säger jag det ändå, så att de ska tro att du har sänt mig.” Sedan ropade Jesus med hög röst: ”Lasaros, kom ut!” Och Lasaros kom ut inlindad i liksvepningen och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sa då till dem: ”Ta av honom svepningen och låt honom gå.

 

Det som berör mig mest med denna bibeltext är konstigt nog inte att Jesus väcker upp Lasaros från döden, utan att han grät. Det står också att Jesus blev starkt upprörd och skakad, av att möta alla människor i sorg.

Jag vill idag drabbas av samma stora empati som Jesus var fylld av. Jag vill kunna gråta med dem som gråter och ge hopp till dem som lider.

Vad vill du?

/Mia
Inspirerad av Johannesevangeliet 11:32-44

 

Mia

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + sjutton =