JesusBloggen

”Ser du Guds hand?” – JesusBloggen #58

När folkmassan förstår att Jesus var borta och inte tänkte komma tillbaka, trängde de ihop sig i Tiberiasbåtarna och gav sig ut för att leta efter honom.

När de hittade Jesus på andra sidan sjön, sa de:

– Rabbi, när kom du hit?

Jesus svarade:

– Ni letar inte efter mig för att ni såg Guds hand i det jag gjorde, utan för att jag gav er mat och fyllde era magar – och det dessutom gratis.

Två saker slår mig med denna träffande berättelse från när Jesus vandrade här på jorden. Det första är hur skeva våra motiv ofta kan vara, även när vi söker Gud. Det andra är min egen oförmåga att se Guds hand i det som sker omkring mig.

Folkmassorna både på Bibelns tid och idag, söker tyvärr Jesus av grumliga motiv. För att få något de själva önskar, inte för att se Guds mäktiga gärningar – hans hand.

I Psaltaren 150 står det ”Prisa Gud i hans helgedom, prisa honom i hans höga himmel. Prisa honom för hans mäktiga gärningar, prisa honom för hans väldiga storhet”.

När jag var yngre hade jag svårt att förstå varför Gud vill att vi ska prisa honom. Men så förklarade någon att det är lika naturligt som när ett förälskat par talar ljuvliga ord till varandra. Det är ett självklart uttryck för äkta och ömsesidig kärlek, att man också sätter ord på vad man känner för varandra.

”Så vad har då detta med att se Guds hand att göra”, undrar kanske du. Jo, för att kunna prisa Gud – eller Jesus som är Gud i mänsklig form – behöver vi se Guds interaktion med oss. Vi behöver känna Guds hand som rör vid oss. Och vi kan se, bara vi öppnar våra ögon.

Guds hand syns och känns i naturen. I vinden som smeker din kind. När solen dansar på din hud. Guds hand syns och känns också i varje nyfött barn som möter din blick. I din väns beröring. Och när du blundar och hör Guds stilla röst i ditt inre.

/Mia
Inspirerad av Johannesevangeliet 6:22-26 

Mia

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + tretton =