JesusBloggen

JesusBloggen #1 – Är det något ni vill?

När jag läser veckans text är det fyra ord som slår emot mig; lamm, vilja, fråga och kom. I Bibeln beskrivs människor ofta som lamm som gått vilse, men beteckningen Guds lamm står här för något annat. Guds lamm syftar på Jesu ställföreträdande offerdöd på korset, som ett offerlamm. Det andra som slår emot mig är att Jesus ofta frågar människor som söker honom om vad de vill.

Människans fria vilja är en viktig del i den kristna tron. Man ska följa Jesus därför att man själv vill, inte för att man har känt sig tvingad. Jesus talar inte om för Johannes lärlingar vad de ska göra, utan han ställer en fråga för att ta reda på vad de innerst inne längtar efter. Sedan svarar Jesus på männens fråga, med att säga: ”Kom med mig och se.”

Johannes Döparen stod och pratade med två av sina lärlingar, när Jesus plötsligt kom gående. Så fort Johannes fick syn på Jesus pekade han och sa ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd”. När Johannes lärlingar hörde detta gick de iväg för att följa Jesus, som vände sig om och frågade varför de följde efter honom. ”Är det något ni vill?”, frågade Jesus. Johannes lärlingar stannade då upp och svarade: ”Mästare, var bor du?” Då sa Jesus: ”Kom med mig och se.” Och så gick de med Jesus till den plats där han bodde. Det var runt fyra-tiden på eftermiddagen, och de stannade sedan hos Jesus hela den dagen. /Johannesevangeliet 1:35-39

Tänk om vi kunde lära av Jesus att inte köra över våra medmänniskor, utan alltid fråga efter vad de själva vill. Istället för att pracka på andra våra åsikter kanske vi kan lära av Jesus att det är bättre att praktiskt visa och göra delaktig i hur något fungerar, än att bara prata om det?

Ja, detta är iallafall två tankar från Jesus som jag tar med mig denna gång…
/Grubbelmia


 

Vi bygger ständigt vidare på JesusPeople, Jesusbloggen, Jesuspodden och Webbkyrkan. Vi välkomnar dig att komma tillbaka då och då för att se hur innehållet på denna sajt utvecklas. Om du inte vill missa publiceringar, kan du prenumerera på nya inlägg längst ner på sidan. Hör gärna av dig med frågor och tips!

Kontakta oss genom att kommentera, mejla JesusPeople.se@gmail.com eller sms:a nummer 072-430 99 11.

Med kärlek från redaktionen genom
/Tomas och Mia


 

Varför är Jesus intressant?
  • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer.
  • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en galning, guru eller Gud?
  • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Inte bara kriminella och missbrukare, utan även välvårdade slipsnissar och nissor finner frid.
  • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan brukar kallas Lilla Bibeln, och är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Läs själv hela Bibeln här >>

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen skulle räddas genom honom. Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad – ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Rom 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst, upprättad, får tillbringa evigheten med Gud) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Rom 10:9

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader äras när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Joh 15:7

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tjugo + elva =