Jakob brottas med Gud

Jesus i GT: Jakob brottas med Gud

Vi fortsätter att prata om hur Jesus visar sig i Gamla Testamentet i preinkarnerad form, och om hur Jesus är ”den osynlige Gudens avbild – och Gud i kroppslig gestalt” (Kolosserbrevet 1:15, 2:9). Idag får vi lära känna Jakob, och hans minst sagt märkliga brottningskamp med Jesus. Men hur vet jag att det var Jesus, som Jakob kämpade med? Jo, för att Bibeln säger att ingen kan se Gud Fadern och leva – men Jesus däremot är som Kolosserbrevet säger ”Gud i kroppslig gestalt”.

Berättelsen om Jakob börjar när han var på väg tillbaka till Kanaans land, efter att ha bott hos sin morbror Laban i många år. Jakob skulle nu återförenas med sin bror Esau, från vilken han hade flytt många år tidigare efter att ha lurat till sig välsignelsen från sin far Isak. Vi läser i Första Moseboken 32:24-32

 

Jakob var ensam ute, när en man kom brottades med honom till gryningen. När denne såg att han inte kunde vinna kampen, slog han till Jakob på höften så att den gick ur led när de brottades med varandra. Sedan sa han: ”Släpp mig, för dagen gryr.” Men Jakob svarade: ”Jag tänker inte släppa dig förrän du välsignar mig.”

”Vad heter du?” frågade mannen. ”Jakob”, svarade han. ”Du ska inte längre heta Jakob”, sa mannen. ”Du ska heta Israel, för du har kämpat med både Gud och människor och segrat.”

”Säg mig, vad heter du?” frågade Jakob. ”Varför frågar du om mitt namn?” sa mannen till honom. Och han välsignade honom där.

Jakob kallade platsen Penuel, för han sa: ”Jag har sett Gud ansikte mot ansikte, och ändå är jag fortfarande vid liv.” När solen gick upp lämnade han Penuel. Han haltade på grund av sin höftskada.

Det är därför som Israels folk än i dag inte äter nervsträngen i höftmuskeln, för det var på höftbenet, höftnerven, som mannen slog Jakob.

 

I kampen med Gud grundas nationen Israel

Under brottningskampen rör mannen (Jesus) vid Jakobs höft och förskjuter den, vilket orsakar honom smärta.
När gryningen närmar sig ber mannen Jakob att släppa honom. Jakob vägrar att göra det förrän mannen välsignar honom. Mannen frågar då Jakob om hans namn och säger sedan att han från och med den natten ska heta Israel, vilket betyder ”den som kämpar med Gud”, eftersom han har kämpat med både Gud och människor och övervunnit.

Jakob frågar också efter mannens namn, men får inget svar. Mannen välsignar Jakob där. Jakob namnger platsen Peniel (eller Penuel), vilket betyder ”Guds ansikte”, eftersom han säger att han har sett Gud ansikte mot ansikte och ändå överlevt.

Att kämpa med Gud

Förutom det fascinerande i hela berättelsen om Jakobs kamp med Gud, och hur nationen Israel får sitt namn –  säger dessa bibelverser även något till dig och mig idag. Hur dåliga våra omständigheter än ser ut, kan vi också kämpa med Gud och bli välsignade med ”ett nytt namn” – en nystart.

Vad säger du, vill du också bli välsignad?

Allt gott!
/Mia

Mia

1. ”Finns Jesus i Gamla Testamentet (GT)?” >>
2. Jesus i GT: ”Herrens ängel möter Hagar” >>
3. Jesus i GT: ”Abraham får besök av Jesus >>
4. Jesus i GT: Abraham ingår blodsförbund med Gud >>

 

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

 

Kanske även detta intresserar dig?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sjutton − fem =