Abraham får besök av Jesus

Jesus i GT: Abraham får besök av Jesus

Teofani innebär att Gud kommer till oss människor och visar sig, i en form som vi kan se och tala med. Bland kristna innebär detta den inkarnerade formen av Gud, genom Jesus. Vi fortsätter vårt nya tema på Jesusbloggen #85 , som handlar om Jesus i Gamla Testamentet (GT).

Huvudargumentet för dessa preinkarnationer av Kristus, är hans egna ord om att Gamla Testamentets skrifter vittnar om honom (Johannesevangeliet 5:39).  Men även Bibelns konsekventa upprepning av att ingen någonsin har sett Gud Fadern (Johannesevangeliet 1:18), visar att de gånger vi ser Gud uppenbara sig – så är det högst sannolikt Jesus vi möter. Jesus är nämligen den osynlige Gudens avbild och ”gudomliga fullhet i kroppslig gestalt” (Kolosserbrevet 1:15, 2:9). Så med detta sagt vill jag berätta om när Abraham får besök av tre främlingar, varav en av dem troligtvis är Jesus:

Herren visade sig för Abraham i eklunden vid Mamre. När Abraham satt i tältöppningen under den hetaste tiden på dagen, tittade han upp och fick se tre män som stod mitt framför honom. Han skyndade sig då från tältöppningen för att möta dem och hälsade dem genom att buga sig med ansiktet mot marken.

”Herre”, sa han, ”om du ser välvilligt på mig, gå inte förbi din tjänare. Låt mig hämta vatten så att ni kan tvätta era fötter och sedan vila er under trädet, och låt mig ta fram en bit mat som ni kan styrka er med innan ni fortsätter er resa – när ni nu ändå har stannat till hos er tjänare.” De svarade: ”Det låter bra. Gör som du har sagt!”

Då skyndade sig Abraham till tältet och sa till Sara: ”Skynda dig, ta tre mått av det bästa mjölet och baka några brödkakor!” Sedan sprang han ut till hjorden, valde ut en fin spädkalv och gav till en tjänare som skyndade sig att tillaga den. Sedan dukade han fram tjockmjölk och mjölk och den tillredda kalven och medan männen åt, stod han bredvid dem under trädet.

 

HERREN UPPENBARAR SINA PLANER FÖR FRAMTIDEN 

”Var är din hustru Sara?” frågade de. ”I tältet”, svarade Abraham. Då sa han: ”Nästa år vid den här tiden kommer jag tillbaka igen, och då ska Sara ha en son.” Sara hörde detta där hon stod och lyssnade i tältöppningen bakom honom. Men Abraham och Sara var båda mycket gamla, och Sara hade passerat den fruktsamma åldern. Därför skrattade Sara tyst för sig själv: ”Skulle en vissnad kvinna i min ålder kunna känna lust? Min herre är också gammal.”

Då frågade Herren Abraham: ”Varför skrattade Sara? Varför sa hon att hon är för gammal för att få barn? Finns det något som är omöjligt för Herren? Nästa år vid den här tiden ska jag komma tillbaka till dig igen, och då ska Sara ha en son.” Men Sara blev rädd och sa: ”Jag skrattade inte!” ”Jo, det gjorde du visst!” svarade Herren.

Sedan reste männen sig upp och vände sig mot Sodom, och Abraham gick med dem ett stycke på vägen. ”Varför skulle jag dölja min plan för Abraham?” tänkte Herren. ”Abraham ska ju bli ett stort och mäktigt folk, och genom honom ska alla jordens folk bli välsignade. Jag har utvalt honom för att leda sina barn och sin släkt på Herrens väg och göra vad som är rättfärdigt och riktigt. Då ska Herren uppfylla vad han lovat Abraham.”

Källa: Första Moseboken 18:1-19

 

Herren: ”Varför skulle jag dölja min plan för Abraham?”

Jag tycker att det är så fantastiskt att vi i denna berättelse får höra hur Herren tänker. Detta uttalande förstärker också Guds karaktär genom sin samklang med Amos bok 3:7 ”För Herren Gud gör ingenting, utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna”. Du och jag kanske inte alla är profeter, men vi är definitivt Guds tjänare. Det innebär att Herren vill avslöja sina planer även för dig, om du bara lyssnar!

Så varför tror jag då att det var Gud i mänsklig form (Jesus) som Abraham mötte? Jo, dels för att det står att det var ”HERREN” (Jahve) som visade sig för Abraham. Men även sättet som Abraham reagerar på, stödjer uppfattningen att det är ett gudsmöte som detta handlar om. En typisk reaktion på besök i denna kultur, var att resa sig och vänta in att de skulle närma sig hemmet.  Men Abraham springer dem till mötes och böjer sig lågt till marken (bugar sig djupt), en liggande ställning som man bara intog inför kungligheter eller vid ett gudsmöte.

Kristofani – när Gud uppenbarar sig genom Kristus

När Jesus uppenbarar sig i sin preinkarnerade kropp i Gamla Testamentet, kallar vi det för en kristofani. Det verkar helt tydligt av sammanhanget att en av besökarna i denna berättelse var Gud själv (se vers 22), och att de andra två som senare besökte Abrahams brorson Lot – var änglar (se 19:1).

Är det inte spännande att Jesus genom mötet med Abraham, bekräftar att Gud vill ha en intim relation med oss – där han visar sina planer inför framtiden?

Kanske du som läser detta också behöver höra från Herren om din framtid? Stäng då av allt som stör dig, sätt klockan på 20 minuter – och var stilla (och tyst) inför din Gud. Fortsätt sedan med denna inlyssnande och tysta bön då och då, tills du börjar höra Guds Ande inom dig.

 

Läs gärna också ”Finns Jesus i Gamla Testamentet?” >>
Läs gärna också ”Jesus i GT: Herrens ängel möter Hagar” >>

Allt gott!
/Mia

Mia

 


 

Varför är Jesus intressant?

   • Jesu födelse är utgångspunkten för den tideräkning som har störst spridning i världen idag. Endast detta faktum i sig borde vara skäl nog att vilja veta mer om Jesus.
   • Jesu anspråk på att vara Gud i mänsklig form kan vara bra att förhålla sig till, om man ärligt söker efter vad som är sant. Är Jesus en guru, galning, eller Gud?
   • Jesu väl dokumenterade förmåga att förvandla människors liv. Och det är inte bara kriminella och missbrukare som blir räddade. Även välvårdade karriärsmänniskor finner frid – plus alla däremellan 🙂
   • Jesu eventuella inverkan på ditt liv efter döden. Citatet nedan kallar vi Lilla Bibeln. Det är taget från Johannesevangeliet 3:16-17. Här kan du läsa om Jesus i Johannesevangeliet >>

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin Son, utan för att världen ska bli räddad genom honom.” Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Gud utom genom mig.”

Jesus visar vem Gud är

I Jesus – hans liv, död och uppståndelse och i Bibelns berättelser om honom – finns i kristen tro den tydligaste bilden av vem och hur Gud är. Av kärlek till världen, skapelsen och människan blev Gud människa i Jesus Kristus. I djupaste närhet med människan och i fullständig solidaritet med människans villkor är Gud nära människan i brister, lidande och död. Men Gud visar också en vändpunkt – nämligen uppståndelsen – som även du kan bli en del av genom att födas på nytt in i Guds rike. Läs mer om detta i Johannesevangeliets kapitel tre.

”Hur ser Gud ut?” av Tomas Sjödin – författare och populär sommarpratare >>

En vanlig missuppfattning är att kristna tror att goda människor kommer till himlen och onda hamnar i helvetet. I själva verket är det nästan tvärtom. Bara när du inser att dina egna försök att vara god inte räcker, kan du bli frälst. Inte av egna meriter utan genom att ta emot Guds utsträckta hand – Jesus.

Att leva som kristen - ABC
Att leva som kristen – ABC

Acceptera att du är en syndare i behov av att bli benådad. ”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” /Romarbrevet 3:23

Bekänn din tro på Jesus – ”Du blir räddad (frälst) om du med din mun bekänner Jesus som Herre över ditt liv och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda.” /Romarbrevet 10:9 – ”Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som inte tror ska bli dömd”. /Markusevangeliet 16:16

Cellsyn – börja se dig själv som en cell i Guds kropp på jorden. ”Ni utgör alltså Kristi kropp, och var för sig är ni delar av den”. /Första Korintierbrevet 12:27 – ”Om ni väljer att leva i mig (Jesus), och mina ord (Bibeln) förblir i er, då kan ni be om vad ni vill, och det ska ske. Min Fader blir ärad när ni bär rikligt med frukt och på det sättet visar att ni är mina lärlingar.” /Johannesevangeliet 15:7


 

 

Kanske även detta intresserar dig?

One thought on “Jesus i GT: Abraham får besök av Jesus

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ett × 2 =